Om tegemoet te komen aan nieuwe uitdagingen en aan de meldingen van de Oostendenaars, keurde Stad Oostende een aangepaste verordening op deelsteps goed. Deze zorgt onder andere voor meer veiligheid, minder overlast en sancties voor hardleerse gebruikers.
De huidige vergunning voor de exploitatie van deelsteps loopt tot en met 13 juni 2025. Door een nieuwe stedelijke verordening wil de Stad de huidige vergunningsprocedure verfijnen, actualiseren en zorgen voor een betere regulering van de deelsteps om zo de openbare orde en de verkeersveiligheid te verbeteren.
De deelstep wordt in Oostende gebruikt als een volwaardig mobiliteitsalternatief. In 2024 bedroeg het totaal aantal ritten 150.156 (gemiddeld 411 ritten per dag). Uit de cijfers blijkt ook dat de step iedere dag van de week wordt gebruikt.
Het succes van de step zorgt voor heel wat uitdagingen. Bovendien kwamen er via het O-punt heel wat meldingen binnen over het hinderlijk achterlaten van de steps. Het oogt rommelig, en bovendien komt de veiligheid van andere weggebruikers soms in het gedrang door gevaarlijk of slecht gestalde steps. Dankzij de nieuwe verordening worden de kandidaat-aanbieders van deelsteps uitgedaagd om in hun voorstel de veiligheid en het net uitzicht van de stad te verhogen. We stappen daarbij af van het idee dat men een deelstep zomaar ergens mag achterlaten. De kandidaat-uitbater moet zich met het oog op meer verkeersveiligheid en minder overlast optimaal kunnen organiseren.
De kandidaat-uitbaters zullen een duidelijk plan van aanpak moeten kunnen voorleggen en een hoge kwalitatieve service bieden. Het doel is een minimale overlast en een aantrekkelijk(er) tarief voor de gebruikers.
De uitbater moet meer klantgericht en bereikbaar zijn. Er moet elke dag van 9.00 tot 19.00 uur (ook in het weekend en op feestdagen) Nederlandstalige ondersteuning voorzien zijn voor de gebruikers, zowel via de telefoon als via e-mail. De contactgegevens van de uitbater moeten duidelijk vermeld staan op de website en in de app.
Voor gebruikers van de steps die herhaaldelijk de regels niet respecteren, zal de uitbater sancties moeten voorzien. De uitbater moet de Stad een verslag bezorgen met daarin het aantal klachten en meldingen, de opgelegde sancties en de acties die hiervoor ondernomen werden. Dit sluit de handhaving door de Lokale Politie Oostende uiteraard niet uit.
exploitatie van deelsteps. Het vernieuwde reglement werd goedgekeurd door de Gemeenteraad van 24 maart. Kandidaat-uitbaters kunnen hun voorstel indienen van 1 tot en met 30 april 2025. Dat kan via het formulier op de website: www.oostende.be/deelsteps.
Contactgegevens
-
- Judith Ooms
- Schepen van Stadsontwikkeling, Klimaat-Natuur, Energie en Inspraak, Stad Oostende
- judith.ooms@oostende.be
-
- Veerle Dubois
- Kabinetsadviseur Burgemeester John Crombez
- veerle.dubois@oostende.be
- 0473848358
Kopieer link
https://pers.oostende.be/248250-stad-oostende-verfijnt-en-actualiseert-stedelijke-verordening-deelstepsGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Stad Oostende organiseert plantactie helmgras i.s.m. Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust
Op donderdag 20 maart 2025 organiseerde Stad Oostende in samenwerking met Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust een grote aanplantactie van helmgras op het strand aan de Oosteroever ter...
Nachtophaling restafval start in april: Stad Oostende bereidt zich voor
Stad Oostende schakelt voor het restafval en tijdens het meeuwenseizoen over op avond- en nachtophaling. Ophaling van PMD en Papier en Karton blijven overdag, op de gekende dag, plaatsvinden. Dit i...
Stad Oostende doet weer mee met de Veggie Challenge en biedt kookworkshop aan voor jeugdverenigingen
Voor de vijfde keer neemt Stad Oostende deel aan de Veggie Challenge. Dit jaar ligt de focus op de halfhalf-richtlijn van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Gisteren (19 maart) konden jeugdverenigi...
Europees project DECA levert nuttige inzichten op voor Stad Oostende
Vorig jaar tekende Stad Oostende in op het Europees project DECA (Delivering Effective Climate Actions). Dit project leverde al onschatbare inspiratie op om de gevolgen van de klimaatverandering aa...