In 2024 stapte Stad Oostende in het vier jaar durende project DECA (Delivering Effective Climate Actions). Dat is een Europees samenwerkingstraject dat nieuwe oplossingen wil vinden om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Een jaar na de start van het project heeft Stad Oostende onschatbare kennis opgedaan.
Klimaatgerelateerde gebeurtenissen kosten de Europese Unie niet alleen miljarden euro's, maar ook mensenlevens. Omgaan met klimaatverandering is een proces van lange adem. Steden en regio's moeten daarom de CO2-uitstoot verminderen (mitigatie) en hun omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie). Om op deze uitdagingen een antwoord te vinden, tekende Stad Oostende in op het project DECA.
DECA telt acht partners: Energie- en Klimaatagentschap van Podravje (Slovenië), Mazovië Energieagentschap (Polen), Regionaal Energieagentschap van Tartu (Estland), provinciebestuur van Kronoberg (Zweden), gemeente Roermond (Nederland), stad Oostende (België), Stad Lissabon (Portugal) en provincie Treviso (Italië).
Na een jaar heeft de Stad al heel wat kennis en inspiratie opgedaan. In juni 2024 vond in Warschau een bijeenkomst plaats met alle acht projectpartners. De leden kregen de kans om een unieke praktijk van klimaatadaptatie te bezoeken, namelijk een kantoorgebouw met een intens groene patio en daktuin.
De bospatio is een openbare ruimte die natuurlijk groen naadloos combineert met de functionaliteit van een stedelijke omgeving. De daktuin is een ander uniek gebied dat zowel ecologische als sociale functies vervult. De tuin is ontworpen als een open ruimte voor de lokale gemeenschap. Bewoners en kantoormedewerkers kunnen er o.a. kruiden, groenten en bloemen planten. Het kantoorgebouw beschikt ook over geavanceerde ecologische technologieën. Deze case toont aan hoe verantwoord ontworpen ruimtes klimaatadaptatie kunnen ondersteunen en tegelijkertijd de levenskwaliteit van de bewoners kunnen verbeteren.
Tijdens een tweede ontmoeting in Lissabon in november 2024 leerden de partners over capaciteitsopbouw, de betrokkenheid van burgers bij klimaatactie en over ecologische patronen op ecosysteemniveau als reactie op milieuveranderingen. Daarnaast was er ook de gelegenheid om het stadspark Gonçalo Ribeiro Telles te bezoeken. Dit project richtte zich op de vergroening van de openbare ruimte dankzij op natuurlijke oplossingen (nature based solutions). Dergelijke maatregelen verminderen overstromingspieken, beheersen de overstromingsfrequentie op deze locatie en verkoelen de omgeving.
Naast deze fysieke ontmoetingen vinden er ook digitale bijeenkomsten plaats om kennis uit te wisselen over specifieke knelpunten. In februari 2025 stelde Agata Cieszewska, vicepresident van de Poolse Vereniging voor Landschapsecologie, het spel 'Buurt met klimaat' voor. Het online simulatiespel heeft ook een fysieke tegenhanger in de vorm van een bordspel en is een krachtig instrument om burgers en organisaties te betrekken bij klimaatadaptatieprojecten.
DECA is een traject vol voorbeelden van goede praktijken dat ecologie, functionaliteit en betrokkenheid van de gemeenschap combineert op een manier die Stad Oostende en andere steden kan inspireren.
Je leest meer info over het project op www.oostende.be/deca.
Contactgegevens
-
- Judith Ooms
- Schepen van Stadsontwikkeling, Klimaat-Natuur, Energie en Inspraak, Stad Oostende
- judith.ooms@oostende.be
-
- Veerle Dubois
- Kabinetsadviseur Burgemeester John Crombez
- veerle.dubois@oostende.be
- 0473848358
Kopieer link
https://pers.oostende.be/247548-europees-project-deca-levert-nuttige-inzichten-op-voor-stad-oostendeGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Stad Oostende verfijnt en actualiseert Stedelijke Verordening Deelsteps
Om tegemoet te komen aan nieuwe uitdagingen en aan de meldingen van de Oostendenaars, keurde Stad Oostende een aangepaste verordening op deelsteps goed. Deze zorgt onder andere voor meer veiligheid...
Stad Oostende organiseert plantactie helmgras i.s.m. Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust
Op donderdag 20 maart 2025 organiseerde Stad Oostende in samenwerking met Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust een grote aanplantactie van helmgras op het strand aan de Oosteroever ter...
Nachtophaling restafval start in april: Stad Oostende bereidt zich voor
Stad Oostende schakelt voor het restafval en tijdens het meeuwenseizoen over op avond- en nachtophaling. Ophaling van PMD en Papier en Karton blijven overdag, op de gekende dag, plaatsvinden. Dit i...
Stad Oostende doet weer mee met de Veggie Challenge en biedt kookworkshop aan voor jeugdverenigingen
Voor de vijfde keer neemt Stad Oostende deel aan de Veggie Challenge. Dit jaar ligt de focus op de halfhalf-richtlijn van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Gisteren (19 maart) konden jeugdverenigi...