Op het strand van Raversijde is er momenteel drijfzand aangetroffen. Op de locatie staan informatieborden. Het natuurfenomeen kan plots opduiken en verdwijnt normaal ook na enkele dagen. De Stad raadt wandelaars en voorbijgangers aan om voorzichtig te zijn.
Op het strand van Raversijde ter hoogte van het ‘Living Lab‘ is er momenteel natuurlijk gevormd drijfzand vastgesteld. Het gaat om nat drijfzand, een natuurfenomeen dat op zich niet gevaarlijk is. De onderzoekers van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) bevestigen ook dat je in nat drijfzand niet kunt verdrinken. Je kunt er hooguit tot aan je navel - je zwaartepunt - in wegzakken. Het is natuurlijk wel belangrijk om er uit weg te geraken. Als je in drijfzand terecht komt, hou je dan best zo stil mogelijk. Trappel niet, want hoe meer je beweegt, hoe meer je jezelf vastzet. Belangrijk is om jouw contactoppervlak met de ondergrond te vergroten. Bijvoorbeeld door op je buik te gaan liggen en je zo voort te bewegen op het zand om er uit te geraken.
De Stad raadt wandelaars en voorbijgangers aan om voorzichtig te zijn. Hou de informatieborden goed in de gaten en vermijd indien mogelijk het gebied. Ook voor wandelaars met honden en ruiters vragen we om extra alert te zijn. Kom je in de problemen en raak je zelf of met hulp van omstaanders niet uit het drijfzand, bel dan 112.
Drijfzand verdwijnt normaal gezien vanzelf na enkele dagen. Momenteel hebben we enkel weet van de zone in Raversijde. Voorbijgangers die het natuurfenomeen nog in andere zones opmerken, mogen dit steeds melden via milieu@oostende.be. De Stad houdt de situatie goed in de gaten en neemt extra maatregelen indien nodig.
Contactgegevens
-
- Judith Ooms
- Schepen van Stadsontwikkeling, Klimaat-Natuur, Energie en Inspraak, Stad Oostende
- judith.ooms@oostende.be
-
- Veerle Dubois
- Kabinetsadviseur Burgemeester John Crombez
- veerle.dubois@oostende.be
- 0473848358